Erasmus+ logo

Događaji

Nazarje – Velenje, Slovenija: Završena Konferencija o pristupačnosti i korištenju digitalnih tehnologija osoba s intelektualnim teškoćama projekta IDEAL

Konferencija Velenje

U Velenju je 28.02.2023. održana medijska konferencija na kojoj su predstavljeni rezutati projekta

Medijka konferencija Velenje

U Savinjskoj regiji u Sloveniji održana je 27. i 28. veljače 2023. Konferencija o pristupačnosti i korištenju digitalnih tehnologija osoba s intelektualnim teškoćama na kojoj su sudjelovali predstavnici Centra za inkluziju i podršku u zajednici, Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama te slovenskog IPAK instituta za simbolnu analizu i razvoj informacijskih tehnologija iz Velenja, partnerskih organizacija projekta IDEAL – Improvement of Digital Skills of People with Intellectual Disabilities, u okviru kojeg je i ova Konferencija organizirana.

Prvi dan Konferencije održan je u Nazarju, a bio je podijeljen u dva radna dijela. Prvo je održan okrugli stol na kojem su učesnici pregledali izrađene edukacijske materijale i web platformu projekta na stranici edu.centar-podrske.eu/hr te detaljno raspravili njihovu primjenjivost u radu s osobama s intelektualnim teškoćama, odnosno njihovim korisnicima. Pritom je istaknuta potreba individualiziranog pristupa u podučavanju osoba s intelektualnim teškoćama za korištenje suvremenih digitalnih tehnologija, kao i činjenica da, iako su nužni, primjenjivih programa za ovu korisničku skupinu trenutno ne postoji. Naime, svi formalni i neformalni oblici edukacije na ovom području ne uvažavaju specifičnosti u pristupu i metodologiji podučavanja s osoba s intelektualnim teškoćama te su, stoga, za pripadnike ove populacije neprikladni i u njih se isti ne uključuju. Dakle, ukoliko želimo da osobe s intelektualnim teškoćama savladaju digitalne vještine, moramo ih dobro poznavati i razumjeti njihove teškoće s kojima se susreću u procesu učenja. Moramo biti empatični i poštivati princip da smo svi različiti i skladu sa time pripremiti individualni program za svakog polaznika. Najbolje je, stoga, da proces podučavanja bude „jedan na jedan“ u kojem učitelj dobro upoznaje polaznika i njegov će doprinos uspješnosti učenja tada biti veći.

Konferencija Nazarje Konferencija Nazarje

Konferencija za medije na temu Unapređenje digitalnih vještina osoba s intelektualnim teškoćama, održana je 24/01/2023 s početkom u 13:00 sati u Puli u Dnevnom boravku CGU Rojc (prizemlje). Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Centar za inkluziju i podršku u zajednici, Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama te slovenskog IPAK instituta za simbolnu analizu i razvoj informacijskih tehnologija iz Velenja u svojstvu odgovornih osoba, stručnih suradnika za izradu edukativnih materijala, provoditelja edukacija za osoblje koje rade s osobama s intelektualnim teškoćama te samih sudionika edukacija.

Medijska onferencija Pula

U Zagrebu je korištenjem aplikacije za sudjelovanje na daljinu, započela je pilotska edukacija u okviru projekta IDEAL koja je vezana uz učenje korištenja digitalnih tehnologija u svakodnevnom životu osoba s intelektualnim teškoćama.

Spremljanje izobraževanja v Zagrebu online u Puli Obrazovanje online

Na edukaciji je sudjelovalo 20 polaznika iz Hrvatske, a u okviru prvog termina edukacije predstavljeni su predavači i partneri na projektu iz Slovenije i Hrvatske kao i sam projekt, njegovi ciljevi te do sada izvršeni projektni zadaci i materijali, a započeta je i teoretska obrada i testovi u okviru prve cjeline ovoga programa.

Obrazovanje online Obrazovanje Zagreb

U Velenju su suradnici IPAK instituta predstavili projekt IDEAL predstavnicima medija. Opisali su ciljeve i sadržaj projekta te početak pilotske edukaciji u Hrvatskoj i Sloveniji.

Predstavitev Velenje Predstavitev Velenje

U Velenju je IPAK institut počeo sa izvođenjem pilotskog obrazovanja na kojem će deset polaznika poučavati korištenje digitanih tehnologija u svakodnevnom životu osoba sa intelktualnim teškoćama.

Izobraževanje  Velenje